9
January 2014

Rensa i sitt yttre, rensa i sitt inre

Hösten 2009 köpte mina föräldrar en villa i Spånslätt, Gerlesborg. Ett gigantiskt renoveringsprojekt och målet är att flytta upp när de blir pensionärer, vilket är inom kort.

I höstas började jag och mina syskon att rensa på våra föräldrars vind i Sandared. Där fanns 35 år av minnen sparat i allt från skolböcker, fotokataloger, leksaker, studentpresenter och sist men inte minst porslinsservisen Måsen!

Mycket rensades bort på plats. En del till tippen, vissa saker skänktes bort till behövande och andra saker ska säljas på gemensam loppis till våren. Trots detta fick jag hem ett stort lass med saker. Det enklaste hade varit att slänga upp allt på vinden och ta tag i det i framtiden, men tanken på det skulle alltid vara betungande. Rensning del två startade och frågorna kom igen.

Vad skall behållas?
Vad kan jag sälja vidare?
Vad kan skänkas?

Minnen väcktes till liv. Uppväxten i Lindome och Sandared. Bilder och fotoalbum som berättade om alla platser jag bott på. Om teknikens utveckling och ”förvåningen” att vissa sidor i skolkatalogen från gymnasiet var helt utslitna…

Tänkte ofta på Maries mål med ”mer tid och mindre saker”. Det tog mig ca två månader att rensa. Nu står det ett par kartonger kvar på vinden med saker som skall säljas på www.blocket.se och www.tradera.com. En fantastisk känsla när det är gjort och att känna att man äntligen är ”ihopsamlad”.

Att rensa i sitt yttre är verkligen att rensa i sitt inre.
Är du ”ihopsamlad” eller har du allt kvar på vinden?
Katarina

rensa yttre_rensa inre

3 kommentarer till “Rensa i sitt yttre, rensa i sitt inre”

 1. Linda says:

  Känner verkligen igen denna känsla av välmående och ren lycka när man rensar ut och “blir av med gammalt bagage”. Är ju mitt i flytten och det är så sjukt tillfredställande att ställa frågan “behöver jag verkligen detta?” Innan det hamnar i en flyttlåda!

  Det finns en inspirerande föreläsning på “TED” med en kille som hade som mål att leva med 100 saker eftersom han menar att för varje grej/pryl man samlar på sig så kräver det också “underhåll”, vilket tar energi – inte riktigt där än men den är klart sevärd!

  • personligarum says:

   Hej Linda!

   Tack för tipset, ska följa upp det!
   Lycka till med din flytt och hoppas du finner ännu mer glädje när du rensat klart och tar med dig det som är viktigt och betyder mest för dig!

   //Katarina

 2. Ingvar says:

  Skönt att börja med rensningen nu, efter mina föräldrar blev det många resor till tippen. Mycket slängdes, som man borde sparat pga tidsnöd för huset skulle snabbt säljas, så att börja nu känns bra och det blir mindre jobb för barnen en dag.

Lämna en kommentar