13
June 2014

Sätt färg hemma

Någon gång har du säkert tagit på dig  en svart tröja till ett par svarta byxor och upplevt att det ena plagget sett ut att ha en ton av rött eller grönt. Ofta ser man inte om en färg drar åt ett visst håll förrän man sätter den bredvid en till synes liknande färg.

Här kommer några tips och knep att ta till när du skall färgsätta ditt projekt hemma.


Varma och kalla färger

Det är bra att veta om en kulör är varm eller kall för att skapa färgkombinera på bästa sätt. Varma kulörer är de kulörer som har något gult i sig. I färgcirkeln kan man säga att det är kulörerna från orange till ljusgrön som är varma. Kalla färger har mer blått i sig.

fargcirkel

Gråskalan
Gråskalan är de neutrala, okulörta färgerna ordnade från svart till vitt. En och samma färg kan ha olika grader av svarthet i sig.


Komplementfärg (Accentfärg)

De färger som ligger mitt emot varandra i färgcirkeln kallas komplementfärger: gul-blå, röd-grön, orange-grönblå. Blandar man två sådana så uppstår den neutrala färgen grå. Komplementfärger används ofta för att förstärka varandra och kallas ofta accentfärg. Det är dock inte alltid färgen precis rakt över som är den mest optimala. Prova att gå rakt över och sedan ett hopp till höger eller vänster så blir färgernas förstärkning bättre.

Att välja en färg som bas, t ex blågrå (andra raden uppifrån på bilden) och inreda med tre olika toner av samma färg skapar harmoni och helhetskänsla. Vill man slänga in en färgklick gör man det med en komplementfärg/accentfärg för att förstärka.

Fargkarta110511

På bilden ser ni sex olika baser av färger i tre olika grader av svarthet. Vill man fylla soffan med kuddar i alla dessa färger så kan man med fördel se till att svartheten är snarlik. Då kommer helheten automatiskt att kännas mer genomtänkt. Så tänk antingen komplementfärg eller svarthet, det kommer underlätta dina val.

En färg med ytterst lite svarthet kallas pastell och kombineras bäst ihop med andra pastellfärger.


Matt och blankt

Ett ytterligare knep för att få liv i en färgsättning är att blanda matta och blanka färger. En och samma färg kan ge helt olika intryck beroende på glanstalet. Har du en matt vägg och målar ett mönster med samma färg men med mycket högre glans så får du en fin effekt utan att byta kulör.

gravit       Soffa      Pastell
Foto: www.tapeter-tyger.se                       Foto: privat                                                         Foto: kardemumma.net

 

Blanda mönster
Det går utmärkt att blanda olika mönster om man håller sig till en harmoniserande färgskala. På köpet får man en ombonande och levande miljö. För att hålla ihop den spretiga mixen av mönster och färger kan de ha liknande mättnadsgrad, det vill säga samma kulörstyrka (hur intensiv färgen är). Även färgers valör (hur mycket svart eller vitt som blandats i färgen) knyter ihop till en helhet.

Lämna en kommentar